Wednesday, December 21, 2011

Aku masih manusia yang berkongsi dunia dengan kamu semua !

Pelacur !
Pelacur jalanan yang hanya memberi tubuh kepada mana-mana pelanggan.
; kotor, busuk, jijik, hina.
kata-kata sumpahan itu seolah-olah meletakkan pelacur itu di tahap yang paling rendah-serendah tapak kaki yang dipijak-dipijak.
kata-kata makian itu seolah-olah menggambarkan yang pelacur itu bukan manusia yang diberi hak untuk bebas.
; iya, dia pendosa. dia pernah membuat dosa terkutuk, , menjadi pelacur, menyerahkan batang tubuh untuk dijamah lelaki-lelaki keparat dengan hanya 'beberapa' jumlah wang.
dosa silam yang mehantui seluruh jalanan hidupnya-maka selamanya dia digelar 'pelacur' durjana,
;perempuan jalang, perempuan sundal-kata-kata itu sudah sebati dalam hidupnya, ia seolah-olah sumpahan yang menghukum dirinya dan terus dipenjara dalam keadaan yang paling hina.

sejujurnya, aku simpati, simpati dengan nasib mereka yang bergelar 'pelacur' ini. Kita sebagai hamba Tuhan juga tidak diberi hak untuk menghukum orang, siapa kita untuk menghukum dosa manusia? walikah kita? kita juga dihukum amalan-amalan kita.

Pelacur-walau mereka sudah kembali ke pangkal jalan, bertaubat nasuha sekali pun, gelaran 'hina' itu seolah-olah terlekat di mata masyarakat-kemana-mana dia pergi perkataan 'pelacur' terluah di bibir-bibir mereka yang gelap hati, buta hati dengan kebenaran. Aku kesal dengan manusia sekarang, senang-senang menjatuhkan hukuman hakikatnya manusia itu sudah bertaubat, menginsafi dan mengesali kesalahan masa silamnya. Tidak bolehkah kita buka ruang? buka ruang untuk hati menerima taubat manusia itu.

;Pelacur-aku tahu mereka tidak minta jadi begini, siapa saja tidak mahu hidup derita bukan? aku percaya, keadaan yang memaksa, keadaan yang menekan, kita tidak tahu rentetan hidup mereka, nah, maka kita tidak harus sewenang-wenangnya meletakkan hukum.

Tolonglah manusia-manusia sekalian-aku wakil kepada 'pelacur' di mana sahaja mereka berada;tolong jangan hina mereka, mereka juga makhluk tuhan yang berkongsi dunia dengan anda, tolong, beri mereka ruang untuk terus bernafas. beri mereka ruang untuk berkongsia rasa dan berkongsi udara Pencipta. Tolong ! kalau kau benar-benar manusia yang mempunyai hati, hentikan kata nista itu kerana mana tahu 'kata-kata' nista kau itu boleh 'membunuh' bukan? Tolonglah, mereka juga manusia !

No comments:

Post a Comment